DE ROEP VAN SURINAME
In februari 2024 kwam ik voor het eerst in Suriname. Ik kon mee op expeditie met de Wayana met Stichting Mulokot. Daar ontdekte ik hun innerlijke strijd tussen hun inheemse roots en manier van leven en de verlokkelijke rijkdom van het westen, met name bij de jongeren. Deze verleiding is medeoorzaak van het verlies van oeroude kennis en wijsheid.
In september ging ik met ondersteuning van Cultuurfonds en de Nederlandse ambassade vier dorpen langs voor een verkenning met het project “Inheemsen en Identiteit”. Het was zeer succesvol. Het vraagt om een vervolg. Ik gebruikte zang om de oorspronkelijke bewoners in contact te brengen met hun onbewuste gedachten en gevoelend en hen meer te weten te laten komen over hun identiteit; wie ze zijn en wat ze willen.
De Verloren Verbondenheid
We zijn in het westen een pad ingeslagen waarvan we nu langzamerhand zien dat het een doodlopende weg is. We voelen niet meer dat we één organisme zijn dat elkaar nodig heeft en dat we behoren te leven vanuit wederkerigheid. Ik voel een strijdlust in me om voor het onrecht op te komen dat de inheemsen en moeder natuur wordt aangedaan. Het is mijn diepste innerlijke wens om zelf die verbondenheid met de natuur ten volle te beleven. Het behoud van de Amazone en de natuur wereldwijd staan op het spel. Mijn kennis en expertise wil ik graag inzetten om te inspireren en een verschil te maken.
Het Pad naar Herverbinding
Alles heeft een ‘spirit’. Het is van belang om die diepere waarde weer te gaan voelen. Pas dan zijn we weer ingebed in het leven en kunnen we vanuit dit nieuwe bewustzijn stappen nemen om onze aarde te redden van de ondergang.
De oorspronkelijke bewoners van Suriname hebben dit altijd al geweten en zijn niet voor niets altijd de hoeders van de Amazone geweest. Alleen is hun deze rol nu afgenomen. Zij mogen trots zijn dat ze de inspiratiebron en een voorbeeld zijn. Hun gedachtengoed zou leidend moeten zijn voor de wereldleiders van nu .
A Momenti Doro Het moment is aangebroken
Momenteel ben ik bezig met een voorstelling te maken: “De roep van Suriname”. Het plan is om deze in maart 2025 in Suriname te spelen. We willen in Paramaribo en een aantal inheemse dorpen spelen; Witsanti, Pierre Kondre Kumbasi, Bernarddorp, Mata en Kalebaskreek. Daar hebben we goede contacten en ze willen graag dat we komen. Later ook in Nederland. Vooralsnog zijn we nog in afwachting van een aantal subsidiënten maar we hebben nog een behoorlijk bedrag extra nodig. Wil je vrijwillig schenken of als bedrijf of organisatie (in Nederland en Suriname) ons ondersteunen en te onderzoeken hoe we elkaar kunnen versterken, lees dan onderstaande sponsorbrief.
Sponsorbrief De Roep van Suriname